WASHINGTON - Een Amerikaans hof van beroep heeft dinsdag op de valreep een voorlopig halt toegeroepen aan de uitlevering van John Demjanjuk. Agenten hadden hem al thuis opgehaald om hem op het vliegtuig naar Duitsland te zetten.

Justitie in München wil Demjanjuk berechten voor de dood van tienduizenden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De advocaat en de familie van de 89-jarige Demjanjuk hadden betoogd dat de statenloze ex-Oekraïner te ziek is om terecht te staan. Berechting zou neerkomen op marteling.

Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie is het federale hof van beroep in Cincinnati niet bevoegd zich over de kwestie uit te spreken.

Totdat de kwestie van de bevoegdheid is opgehelderd, mag Demjanjuk voorlopig niet worden uitgeleverd.

Vliegveld

Agenten haalden de 89-jarige verdachte van oorlogsmisdaden dinsdag thuis in de Amerikaanse staat Ohio op en en brachten hem naar het plaatselijke vliegveld.

Daar vandaan zou hij naar New York worden gevlogen, van waaruit hij naar Europa had moeten worden gebracht, aldus de krant Plain Dealer.

Demjanjuk emigreerde begin jaren '50 vanuit Duitsland naar de VS. De Duitse justitie beschuldigt de bejaarde van medeplichtigheid aan de moord op meer dan 29.000 Joden in het vernietigingskamp Sobibor in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verloren

Demjanjuk heeft een eerdere beroepszaak tegen zijn uitlevering aan Duitsland verloren. Een Amerikaanse beroepscommissie voor immigratiezaken liet vrijdag weten dat er geen reden is de uitlevering van de 89-jarige statenloze Demjanjuk tegen te houden.

Demjanjuk werd eerder in Israël berecht en ter dood veroordeeld omdat hij Ivan de Verschrikkelijke uit het kamp Treblinka zou zijn. In hoger beroep werd hij echter vrijgesproken.