HILVERSUM - De plannen van de publieke omroepen om per 1 september overdag te beginnen met een nieuwszender, liggen onder druk. Omdat de speciale werkgroep onder leiding van Piet van Tellingen meer tijd nodig heeft, is de kans aanwezig dat de proef niet per september kan beginnen.

Dat heeft een NOS-woordvoerder dinsdag gezegd. In de werkgroep zitten naast voorzitter Van Tellingen andere journalistieke kopstukken. Maar de groep wenst meer draagvlak voor de tv-plannen en wil daarom ook omroepvoorzitters bij de rapportage betrekken.

De rondgang in Hilversum die Van Tellingen daarvoor moet maken, levert waarschijnlijk vertraging op, waardoor de einddatum van maart niet wordt gehaald.

Proef

In maart stellen de netcoördinatoren het zendschema voor het najaar op, waarin de proef van de nieuwszender op een van de drie publieke netten moet zijn opgenomen. Als het experiment niet per september kan ingaan, is nog onduidelijk wanneer er weer ruimte vrijkomt om wel met de proef te beginnen.

De raad van bestuur van de NOS koos speciaal voor Van Tellingen als voorzitter van de werkgroep, omdat hij er destijds in slaagde om samen met de diverse omroepen te komen tot het Radio 1 Journaal, waarvan hij hoofdredacteur is geweest. Iets soortgelijks verwacht de NOS nu van hem op tv.

Om daartoe te komen is eerst voorzien in een proef waarbij een van de netten overdag wordt bestempeld als nieuwszender. Later moet dat initiatief uitgroeien tot een 24-uurszender, die dan op een vierde publieke kanaal moet gaan uitzenden. De NOS weet nog niet of dat een analoog kanaal, zoals nu, moet worden, of een digitaal kanaal.

/NIEUWSNOS wil Nederlandse CNN worden