AMSTERDAM -  Er kwamen maandag tegenstrijdige berichten in de media over de vrijlating van het Nederlandse echtpaar dat twee weken geleden in Jemen werd ontvoerd.

In een interview met de NOS maandag aan het einde van de middag zei het stel niet te weten wanneer zij zullen worden vrijgelaten.

Persbureau Reuters meldde eerder op de dag juist dat de twee Nederlanders vrij waren gelaten en op weg waren naar Sanaa, de hoofdstad van Jemen.

De Jemenitische autoriteiten zouden dat hebben verklaard tegenover het persbureau. Ook lokale media meldden de vrijlating van de twee. Zij deden dat op basis van uitspraken van de gouverneur van Sanaa.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade in Sanaa zei hierop de vrijlating niet te kunnen bevestigen omdat medewerkers het stel zelf nog niet hadden gezien.

Albert Hoogendoorn, de broer van de ontvoerde Jan Hoogendoorn, zei in een reactie ook niet op de hoogte te zijn van een vrijlating.

Jan Hoogendoorn en zijn vrouw Heleen Janszen werden twee weken geleden bij de hoofdstad Sanaa ontvoerd door stamleden die een conflict hebben met de autoriteiten.

Waterproject

Hoogendoorn is medewerker van een waterproject in Jemen. De stam zou willen dat de politie een aantal militairen en veiligheidsfunctionarissen ondervraagt, die in april vorig jaar een aanslag zouden hebben gepleegd op de stam.

Over een akkoord dat de ontvoerders met de Jemenitische autoriteiten zouden hebben gesloten en de mededeling dat ze morgen zouden vrijkomen zei Hoogendoorn in het interview niets te weten.

Signaal

''We krijgen elke dag het signaal dat het morgen gaat gebeuren en op een gegeven moment geloof je de berichtgeving niet meer'', aldus Hoogendoorn.

''We zitten hier al veertien dagen en we zouden graag naar huis willen'', zei zijn vrouw Heleen Janszen in het interview.

Buitenlandse Zaken

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandagavond op de hoogte te zijn van de tegengestelde berichtgeving, maar verder niets te weten.

Volgens haar probeert de Nederlandse ambassade in Jemen contact te leggen met het echtpaar. ''Wij kunnen niet bevestigen dat ze zijn vrijgelaten, maar we kunnen het ook niet ontkennen'', aldus de woordvoerster.

Eisen

Reuters meldde maandagavond dat de Jemenitische autoriteiten de eisen van de ontvoerders zouden hebben ingewilligd.

Ali Nasser Siraj, de leider van de groep ontvoerders, zou dit hebben verklaard op de website van de Jemenitische krant Al-Sawah.