LONDEN - De halfbroer van de Amerikaanse president Barack Obama is de toegang tot Groot-Brittannië geweigerd. Dat meldden Britse media zondag.

Samson Obama, de eigenaar van een mobiele telefoniewinkel in Kenia, wilde in januari de inauguratie van zijn beroemde broer bijwonen.

Op weg naar Washington wilde hij een tussenstop van enkele dagen in Londen maken om familie te bezoeken. Hij kwam echter niet door de douane, omdat een van zijn documenten vals bleek te zijn.

Daarop namen douaniers zijn vingerafdrukken. Deze werden direct gelinkt aan een poging tot aanranding van een Brits meisje enkele maanden daarvoor.

Valse naam

Samson Obama bleek toen een valse naam te hebben opgegeven, maar uit zijn vingerafdrukken en biometrisch profiel bleek het onmiskenbaar over dezelfde persoon te gaan. Volgens de Britse krant News of the World is het Witte Huis ingelicht over de kwestie.

Samson Obama werd niet opgepakt, maar kon zijn reis vervolgen naar Washington. Hij heeft zijn broer daar echter niet ontmoet. Volgens het Witte Huis heeft Barack Obama zijn halfbroer al twintig jaar niet meer gesproken.