VATICAANSTAD - Wereldwijd is zondag Pasen gevierd. Tienduizenden woonden op het Sint-Pietersplein in Rome onder een bewolkte hemel de katholieke paasmis bij.

In zijn preek riep paus Benedictus XVI op tot vrede in het Midden-Oosten.

Verzoening is een voorwaarde voor een veilige en vreedzame toekomst in het Midden-Oosten, zei de kerkvorst.

''Dat kan alleen worden bereikt door hernieuwde, volhardende en oprechte pogingen het joods-Palestijnse conflict op te lossen.''

Vrede

Terwijl de paus zijn uitspraken deed, werd een paar duizend kilometer verderop een telefoongesprek gevoerd over vrede tussen Israël en de Palestijnen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgebeld vanwege Pascha, het joodse paasfeest.

Ze spraken over samenwerking en discussies uit het verleden. Nethanyahu heeft Abbas laten weten open te staan voor nieuwe vredesgesprekken. Benedictus brengt in mei een bezoek aan Israël en Jordanië.

Afrika

In zijn preek uitte de kerkvorst tevens zijn zorgen over ''de vaak vergeten'' gewelddadige conflicten in Afrika, honger, armoede, terrorisme en klimaatverandering. Vorige maand bezocht de paus Kameroen en Angola.

Zijn eerste bezoek als paus aan Afrika werd overschaduwd door zijn uitspraken over condoomgebruik in Afrika. Dat zou volgens de paus het aidsprobleem juist verergeren.

Na de preek sprak Benedictus zijn paaswensen uit in ruim zestig verschillende talen.

Aardbeving

Als eerste richtte de paus zich tot Italië en de mensen die zijn getroffen door de aardbeving in de regio Abruzzen. De paus bezoekt naar verwachting komende week het gebied in Midden-Italië.

De paus riep ze op om ''de noodzakelijke moed te hebben om door te gaan en samen te bouwen aan een hoopvolle toekomst''. De aardbeving eiste 294 levens en maakte circa 40.000 mensen dakloos.

Ongeveer 18.000 overlevenden verblijven sindsdien in tentenkampen, waar zondag ook Pasen werd gevierd.

Paaseieren

Benedictus XVI had geld, paaseieren, misbekers en miswijn naar de getroffenen gestuurd. Aartsbisschop Giuseppe Molinari probeerde in een grote tent in een opvangkamp bij de zwaargetroffen regionale hoofdstad L'Aquila enkele honderden overlevenden hoop te geven tijdens een geïmproviseerde paasmis.

''De wederopstanding van Jezus Christus is ook de wederopstanding van L'Aquila'', aldus de aartsbisschop.

Berlusconi

Ook de Italiaanse premier Silvio Berlusconi was naar het gebied gereisd om de overlevenden moed in te spreken. Hij beloofde dat de regering haar best zou doen hen zo snel mogelijk uit de tenten te krijgen. Ook dankte hij de reddingwerkers ''vanuit de grond van mijn hart''.

In Rome sprak de 81-jarige Benedictus na de mis zijn zegen Urbi et Orbi uit (Voor de stad en de wereld). Christenen herdenken met Pasen de wederopstanding van Jezus Christus uit de dood.

Nederland kwam als zevende aan de beurt. ''Zalig Pasen. Ik wil mijn hartelijke dank uitspreken voor de bloemen op het Sint-Pietersplein.'' De bloemen gingen na de mis naar de tuinen van het Vaticaan.