LELYSTAD - De waterstand in de Rijn bij Lobith zakt deze week naar een nieuw laagterecord van 7.15 meter boven NAP of nog minder. Pas tegen het weekeinde verwacht het Infocentrum Binnenwateren in Lelystad een stabilisatie en daarna mogelijk een lichte stijging.

Dat blijkt uit de voorspelling die maandagmorgen is gemaakt op basis van de gegevens van de weersverwachting in Zwitserland, Duitsland en Nederland. Pas donderdag voorzien Duitse en Nederlandse meteoreologen regen van enige betekenis in het stroomgebied van de Rijn. Volgens een woordvoerder van het Infocentrum zal het water dan rond zaterdag in Nederland weer iets stijgen, maar geen tientallen centimeters.

Vorige week maandag bereikte de rivier bij Lobith een historisch lage stand van 7.17 meter boven NAP. Het vorige laagterecord stond op 7.22 meter boven NAP in 1947. Maar volgens het Infocentrum staat het vast dat het nieuwe record van vorige week binnen enkele dagen zal sneuvelen.

Regen

De regen die tot donderdag in Zwitserland en Duitsland valt, heeft geen invloed op de waterstand van de rivier. Ook in die landen is het zo droog dat dat water meteen wegzakt in de bodem. Daarna moet de rivier zich nog opvullen. In Duitsland komt de Rijn veel nevengeulen en grindgaten tegen, die ook eerst vollopen, voordat er meer rivierwater naar Nederland zal stromen.