WASHINGTON - Dierenrechtenactivisten in de Verenigde Staten zijn woedend op het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) omdat dat vorig jaar circa tweehonderd levende varkens heeft opgeblazen.

De resultaten van een onderzoek met de varkens zijn juist bekendgemaakt.

Darpa, het onderzoeksbureau van het Pentagon, deed bij een groep varkens kogelwerende vesten om en plaatste de dieren in militaire voertuigen.

Kogelwerend vest

Die werden vervolgens opgeblazen. Andere varkens kregen geen vest om. Varkens met vest bezweken pas na veel zwaardere explosies dan varkens zonder vest.

Het Pentagon wilde inzicht krijgen in de werking van kogelwerende vesten bij ontploffende bermbommen. Volgens soldaten wordt de kracht van de explosie door de vesten naar het gezicht geleid.

Bermbommen zijn doodsoorzaak nummer één in Irak en Afghanistan. Ruim 350.000 veteranen zouden hersenschade hebben opgelopen als gevolg van de bommen. Uit de testen bleek dat de vesten de schade aan het gezicht niet verergeren.

Hersenen

De onderzoekers gebruikten de proefdieren omdat varkenshersenen grotere gelijkenis vertonen met menselijke breinen dan hersenen van andere proefdieren.

Dierenrechtenorganisatie PETA meent dat er ook andere methoden zijn die in de praktijk succesvol zijn gebleken. In een boze brief roept PETA minister Gates van Defensie op per direct een einde aan dit soort proeven te maken.