SEOUL - In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang zijn 100.000 mensen woensdag bijeengekomen om te vieren dat het land een raket heeft gelanceerd. Dat meldden staatsmedia woensdag.

Volgens analisten was de lancering van de raket zondag een propagandastunt. Het parlement van Noord-Korea, de Opperste Volksvergadering, herkiest leider Kim Jong-il donderdag namelijk als voorzitter van de Nationale Defensiecommissie.

Dat is de legerleiding, die het feitelijk voor het zeggen heeft in Noord-Korea.

Revolutionaire liederen

Volgens de Noord-Koreaanse regering cirkelt de ''experimentele communicatiesatelliet'' om de aarde en zendt hij ''revolutionaire liederen'' uit.

Westerse landen beweren echter dat Noord-Korea in werkelijkheid een langeafstandsraket wilde testen en dat het projectiel na de lancering, met satelliet en al, in de Stille Oceaan is gestort.

Oppermachtig

Met de lancering en de massale viering daarvan wil het Noord-Koreaanse bewind volgens analisten aan zijn bevolking duidelijk maken dat Kim Jong-il nog altijd oppermachtig is, ondanks geruchten over zijn zwakke gezondheid. In augustus vorig jaar zou Kim een beroerte hebben gehad.

De 67-jarige Kim Jong-il kwam in 1994 aan de macht. Hij volgde zijn vader Kim Il-sung op, nadat die op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval was overleden.