L'AQUILA - Bij zijn bezoek aan tentenkampen en noodvoorzieningen in het gebied van de aardbeving in Italië heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi geprobeerd de ontheemden een hart onder de riem te steken. ''Ze moeten het maar beschouwen als een weekeinde op de camping'', zei hij tegen een Duitse cameraploeg.

Berlusconi beloofde de getroffenen dat hij iedere dag uit Rome zou terugkeren naar het rampgebied en hen niet in de steek zou laten.

Volgens Berlusconi zijn de tenten een noodoplossing, vooral voor de opvang van ouderen en kinderen.

Jakhalzen

Hij wees op een overeenkomst met de nationale federatie van hoteleigenaren, die tegen gereduceerd tarief toeristenaccommodatie aan de kust ter beschikking stellen. '

'Ik weet dat jullie bang zijn voor de jakhalzen die misbruik willen maken van de situatie, maar dat houden wij wel in de gaten.''

Obama

Tijdens zijn bezoek aan L'Aquila kreeg Berlusconi een telefoontje van Barack Obama. De Amerikaanse president reageerde positief op Berlusconi's suggestie dat de VS garant kunnen staan voor de restauratie van historisch belangrijke gebouwen of de bouw van een compleet nieuwe stad.

Volgens de Italiaanse leider is er echter geen behoefte aan hulp uit het buitenland. ''Wij zijn een trots volk en zijn in staat de noodsituatie zelfstandig het hoofd te bieden.''

Sneer

Berichten in de Italiaanse pers dat de Amerikaanse regeringsleider tijdens zijn Europese tournee weinig interesse toonde in een persoonlijk onderhoud, deed Berlusconi af met een sneer over het provinciale karakter van de Italiaanse pers.

Die zou denken dat samenwerking tussen de twee landen staat of valt met een directere ontmoeting tussen de regeringsleiders van de twee landen.