WEZEP - De Glen Mills School in het Gelderse Wezep stopt na tien jaar met het toepassen van een omstreden Amerikaanse techniek. Op het opvoedingsinstituut werden criminele jongeren aan een streng regime onderworpen.

De school gaat per 1 juni werken met een nieuwe methode onder de naam De Sprint, meldde de Hoenderloo Groep woensdag.

Vorig jaar kwam Glen Mills in opspraak omdat de instelling de methode 'holding' bleek toe te passen.

Dit vastpakken en tegen de grond drukken van agressieve leerlingen was daar destijds niet toegestaan. Sinds begin dit jaar is de school een instelling voor gesloten jeugdzorg.

Hiërarchie

In de Amerikaanse methode worden de jongens tussen 14 en 18 jaar in groepen ingedeeld. Net als in bendes is sprake van een strikte hiërarchie.

In bendes geeft crimineel gedrag aanzien, op de Glen Mills School door voorbeeldgedrag te vertonen. Zo krijgen jongeren bij goed gedrag de status van Bull, wat betekent dat ze extra privileges krijgen.

Incidenten

De afgelopen tien jaar kwamen meerdere incidenten op de school naar buiten. Zo werden begin 2007 medewerkers op de vingers getikt nadat ze jongeren onder een koude douche hadden gezet of in de winter met natte kleren aan naar buiten hadden gestuurd.

Een jaar eerder nog deed de Inspectie Jeugdzorg onderzoek naar vermeende misstanden in de instelling.

Eigen leefomgeving

In de nieuwe methode vindt de laatste fase van de behandeling in de eigen leefomgeving plaats. De ouders krijgen daarbij anders dan voorheen een belangrijke rol, zei een woordvoerster van de Hoenderloo Groep.

''We willen zo de terugkeer in de maatschappij bevorderen.'' Wel werkt ook de nieuwe methode met groepsdruk. Nu zitten nog zestig jongens in de instelling. Er is plaats voor 120 jongens.