DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zal cafés zonder personeel gewoon blijven controleren op overtreding van het rookverbod voor de horeca.

Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag in de Tweede Kamer in een reactie op een uitspraak van de rechtbank in Breda. Die sprak een café in deze plaats vrij van overtreding van het rookverbod.

Klink zei dat in in ieder geval tot een uitspraak in hoger beroep de controle niet op een lager pitje zal worden gezet, maar dat de VWA er ook geen schepje bovenop zal doen.

Niet vooruitlopen

Mocht ook het hof een streep door het rookverbod voor cafés zonder personeel halen, dan ziet Klink dat niet als het failliet van het gehele rookverbod. Op wat hij dan gaat doen, wilde hij dinsdag niet vooruitlopen.

De rechter in Breda heeft gezegd dat er voor kleinere kroegen een nadeel kan ontstaan vergeleken met hun grotere collega's, omdat de laatsten meer mogelijkheden hebben om een rookruimte in te richten. Klink legde er dinsdag de nadruk op dat de rechter sprak van een mogelijkheid, maar dat de cijfers dit op dit moment niet uitwijzen.

Ongelijke behandeling

Ook stelt de rechter dat cafés zonder personeel ongelijk worden behandeld omdat voor hen een rookverbod geldt, terwijl kroegen met werknemers er alleen maar voor hoeven te zorgen dat deze geen last hebben van sigarettenrook.

Dit zou ook met een ventilatiesysteem kunnen worden geregeld. Volgens Klink bestaat er nu geen ongelijkheid, omdat hij één lijn trekt voor alle horecagelegenheden. Juist bij een uitzondering voor kleine kroegen zouden deze in het voordeel zijn ten opzichte van grotere cafés.