CHISINAU - Bij rellen in de Moldavische hoofdstad Chisinau is dinsdag een dode gevallen. Een vrouw stierf door een koolmonoxidevergiftiging, nadat zij bij een brand in het parlementsgebouw rook had ingeademd.

Dat meldde de Moldavische staatstelevisiezender Moldova 1 op basis van de plaatselijke politie.

Meer dan dertig agenten en demonstranten raakten gewond, aldus een arts van het ziekenhuis in Chisinau.

Duizenden actievoerders protesteren tegen de overwinning van de communisten in de parlementsverkiezingen van zondag.

Regels

Volgens hen is de stembusgang niet volgens de regels verlopen. De communisten van president Vladimir Voronin wonnen de parlementsverkiezingen van zondag met overmacht. De partij haalde bijna 50 procent van de stemmen.

Bij de kantoor van Voronin gooiden de betogers met stenen naar de politie en gooiden ruiten in. Ook bestormden ze het parlement waar ze meubilair naar buiten sleepten en in brand staken. Demonstranten schreeuwden slogans zoals 'vrijheid' en 'wij willen ons aansluiten bij Europa'.

Hertelling

De autoriteiten in Moldavië gaan de stemmen die zondag zijn uitgebracht bij de parlementsverkiezingen, opnieuw tellen.

Dat heeft de kiescommissie dinsdag bekendgemaakt na overleg tussen regering en oppositie.

Traangas

Ordetroepen gebruikten onder meer traangas tegen de betogers. Volgens internationale media zijn er ongeveer 10.000 mensen bij de protestactie betrokken. Een oppositieleider zei dat de protesten door zullen gaan tot er nieuwe verkiezingen worden afgekondigd. Moldavië ligt ingeklemd tussen Oekraine en Roemenië.

Voronin treedt vermoedelijk dinsdag nog terug als president. Hij mag zich na twee termijnen niet opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap. Het parlement begint woensdag het proces om een nieuw staatshoofd te kiezen. De communisten zijn de grootste partij in het parlement, maar komen stemmen tekort om de president aan te kunnen wijzen.

Geweld

Voronin heeft de ongeregeldheden scherp veroordeeld. Hij riep de betogers op het ''bacchanaal'' van geweld en ''destabilisering'' te staken.

Ook EU-buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana riep de actievoerders op het gebruik van geweld te vermijden. ''Geweld tegen overheidsgebouwen is onacceptabel'', zo zei hij dinsdag. Hij moedigt de autoriteiten wel aan om vreedzame protesten door te laten gaan.

Rusland

Rusland schaarde zich achter Voronin. President Dmitri Medvedev heeft de Moldavische president al gefeliciteerd met de verkiezingszege. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou sprak zijn bezorgdheid uit over de demonstraties.

Betogers Moldavië slaags met politie