AMSTERDAM - Een herhaling van de witte Pasen van vorig jaar wordt niet verwacht, maar regen dreigt de paasdagen dit jaar in het water te laten vallen.

Na een week met prachtige lentedagen slaat het weerbeeld deze week om, voorspellen weerkundigen. De komende dagen is het wisselvalligheid troef.

De paasdagen van 2008 waren niet alleen wit, maar gingen ook de boeken in als de koudste sinds 1964. Op sommige plaatsen viel op tweede paasdag, 24 maart, meer dan tien centimeter sneeuw. Niet eerder viel er in Nederland zo veel sneeuw tijdens Pasen.

Zacht

Dit jaar zal het zover niet komen: het zachte weer houdt voorlopig aan. Hoewel het KNMI verwacht dat het in de week van Pasen minder zacht zal zijn, zullen de temperaturen bovengemiddeld blijven.

Deze week slaat het weer al om. Maandag is nog een overwegend zonnige voorjaarsdag, maar vanaf dinsdag is het gedaan met het droge weer.

Zeeland

Zeeland krijgt het eerst met regen te maken. Waar het noordoosten van het land het kwik nog zal zien oplopen tot boven de 20 graden, blijft de temperatuur in het zuidwesten steken op zo'n 13 graden, verwacht onafhankelijk weerman Jan Visser.

Woensdag kan het zelfs flink plenzen en moet het verkeer rekening houden met aquaplaning, waarschuwt Weeronline. Donderdag blijft het tijdens een adempauze grotendeels droog, maar vrijdag en het weekeinde zien er volgens het weerinstituut 'niet al te florissant' uit.

Zaterdag wordt het kwik dan een stuk naar beneden bijgesteld. "Het valt nog maar te bezien of de paashaas onder deze omstandigheden langs komt huppelen", meldt de website van Weeronline.