RIJSWIJK - Op verschillende plaatsen in Nederland betogen werknemers en werkgevers maandag tegen agressie en geweld. Vakbond FNV nam het initiatief tot deze landelijke actiedag.

Verschillende bonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben zich bij de actie aangesloten.

FNV sloeg vorige week alarm over toenemende agressie tegen werknemers van bijvoorbeeld hulpdiensten en in het openbaar vervoer. Volgens de vakbond zijn de grenzen van het toelaatbare allang overschreden.

Sirene

Even voor 12.00 uur, het tijdstip dat iedere eerste maandag van de maand de sirenes worden getest, zetten brandweermannen, agenten en ambulancebroeders hun sirene aan.

Volgens vakbond FNV, die de actie heeft opgezet, zijn dan ook buxclaxons, trambellen en treintoeters te horen.

Almere-Muziekwijk

De laatste weken zijn er veel geweldsincidenten gemeld tegenover trein- en buspersoneel. Zondag werd nog een 37-jarige inwoner van Weesp aangehouden op station Almere-Muziekwijk.

De man wordt verdacht van een poging tot zware mishandeling. Hij zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan belediging en bedreiging van NS-medewerkers.

Demonstraties

Op verschillende plaatsen in het land vinden demonstraties plaats waar naast vakbondvoorzitters ook landelijke en lokale bestuurders zijn betrokken. In Amsterdam spreekt minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en in Rotterdam is dat burgemeester Ahmed Aboutaleb.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zal een toespraak houden in haar eigen gemeente Almere.