DEELEN - Op de campus voor alleenstaande minderjarigeasielzoekers (ama's) in Deelen is het het afgelopen weekeinde weeronrustig geweest. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er ineen school en een woongebouw brand gesticht. Zondag haalden enkeletientallen actievoerders een hek op het terrein weg.

De politie en de brandweer moesten in de nacht van vrijdag opzaterdag wegens brandstichting al naar de campus uitrukken. Het wasvolgens een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvangAsielzoekers (COA) zondag nog niet duidelijk wat de schade is enwie de brand heeft aangestoken. Dit wordt onderzocht.

Inhumaan beleid

Zondagmiddag meldden zich ongeveer vijftig mensen op het terreinvoor een demonstratie. De groep die geen naam heeft en een "losverband van mensen is dat vindt dat er in Deelen sprake is van eeninhumaan beleid", had eerst een hekwerk rondom het terreingedemonteerd.

De demonstranten vluchtten twee klaarstaande bussen in, toen depolitie arriveerde. Deze hield de twee voertuigen tegen. Even laterkonden de bussen toch vertrekken. Volgens een politiewoordvoerderwas niet duidelijk wie het hekwerk beschadigd had en zijn er geenarrestaties verricht.

Experiment

De ama-campus is een experiment, waarin jonge asielzoekers diegeen kans maken op een status, op de terugkeer naar hun land wordenvoorbereid. Behalve in Deelen is er ook in Vught een campus. Opbeide locaties is het de afgelopen maanden vaker tot vernielingen,brandstichting en vechtpartijen gekomen.

Begin juli nog richttenama's in Deelen vernielingen aan op hun campus en gingen zij op devuist met het personeel. Toen haalde een voogdij-instantie tienama's van de campus omdat hun veiligheid daar niet meergegarandeerd zou zijn. Zij kwamen later toch weer terug.

Het experiment met de ama-campus loopt sinds november vorigjaar. Volgende maand wordt het experiment geëvalueerd.