RIJSWIJK - Het verkeer op de snelweg A4 richting Amsterdam iszaterdagavond korte tijd volledig stilgelegd bij de afrit naar deA12 op het Prins Clausplein. Een bus met supporters van FC Utrechtkwam daar tot stilstand omdat een ruit van het voertuig wasvernield en stoelzittingen naar buiten werden gegooid.

Een cordon busjes van de Mobiele Eenheid (ME) zette de weg af,zodat de politie de 44 inzittenden uit de bus kon halen en naar eenpolitiebureau afvoeren.

De Utrecht-supporters kwamen uit Den Haag, waar hun club in hetZuiderpark tegen ADO Den Haag met 1-1 had gelijkgespeeld. Veertienbussen met aanhangers reden terug naar Utrecht. De overige dertienzijn doorgereden.

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) inDen Haag is het vrijwel zeker dat de ruit sneuvelde door een steenvan buiten. Vervolgens hebben de inzittenden de glasscherven en eenaantal stoelzittingen naar buiten gegooid. Alle inzittenden zijngearresteerd en op een politiebureau in Den Haag gehoord.

Nader onderzoek

Van de 44 passagiers krijgen er twee waarschijnlijk eendagvaarding voor vernieling, maar daar is nog nader onderzoek voornodig, aldus de woordvoerster. Alle supporters mochten rond 02.00uur zondagochtend naar huis. Daarvoor was een nieuwe bus gehuurd.

De politie heeft verder nog vijf Hagenaars gearresteerd. Een vanhen, een 26-jarige man, wordt ervan verdacht dat hij een voorwerpnaar de betrokken bus heeft gegooid. Hij ontkent dit echter. Eenandere Hagenaar is aangehouden omdat hij in de buurt van hetstadion bussen zou hebben vernield, die helemaal niets te makenhadden met het vervoer van supporters. Beiden zijn na verhoorzondag vrijgelaten.

Voorts zijn nog drie inwoners van de residentie opgepakt, tweevoor belediging van agenten en een omdat hij een bevel om weg tegaan negeerde. Dit drietal kreeg een dagvaarding mee naar huis. Ophen is het zogenoemde snelrecht toegepast.

Openlijke geweldpleging

Stadionmanager C. Willemsen van FC Utrecht zei zaterdagavond datde inzittenden van de vernielde bus geen onderdeel zijn van de'harde kern' van FC Utrecht. "Er zitten vrouwen, oudere mannen eneen 13-jarig jongetje bij. Ze zijn allemaal in de boeiengeslagen." Volgens Willemsen was de politie niet "voor redevatbaar. Ze stelden dat er sprake is van openlijke geweldpleging endat ze dat gaan uitzoeken."

De mensen in de bus waren geschrokken van de knallende ruit,aldus Willemsen. Volgens de stadionmanager is er bij het stadionmet stenen naar de bussen geworpen. Utrecht-fans hebben vijfzittingen van stoelen naar buiten gegooid. "Dat praat iknatuurlijk niet goed, maar het ligt dus iets genuanceerder."

Voor en na de wedstrijd waren buiten het stadion veel ME'ers opde been. In het stadion verliep alles rustig, op een incidentje natoen FC Utrecht-supporters een vuurwerkbom richting het veldgooiden.