STRAATSBURG - De Deense premier Anders Fogh Rasmussen is zaterdag gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

Regeringsleiders van de 28 NAVO-landen zijn het daarover unaniem eens geworden, meldde de huidige topman Jaap de Hoop Scheffer zaterdag na een NAVO-top in Straatsburg.

De Hoop Scheffer erkende dat er twee dagen lang forse spanningen waren over de benoeming. De Turkse president Abdullah Gül had vrijdagavond nog gedreigd met een veto.

De Turkse regering was nog niet vergeten dat Rasmussen in 2005 de Deense Mohammed-spotprenten had verdedigd. Bovendien weigerde hij een Koerdische tv-zender uit de lucht te halen.

Overstag

Onder druk van de 27 andere regeringsleiders ging de Turkse president overstag, na de toezegging dat Turkije een plaatsvervangend secretaris-generaal mag benoemen, speciaal belast met de relaties met moslimlanden.

Rasmussen zei "zeer vereerd" met zijn benoeming te zijn voor een periode van vijf jaar. Hij zei zijn uiterste best te zullen te zullen doen om het vertrouwen dat zijn collega's hem hebben geschonken, waar te maken.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende sprak over stevige onderhandelingen. "Het ging wat moeizaam, maar het resultaat telt."

Hij zei het oneens te zijn met de bezwaren van Turkije, omdat Rasmussen volgens hem zeer gemotiveerd en deskundig is.

Volgens Balkenende is nog niet formeel besloten dat Turkije een van de drie hoogste functies krijgt op het hoofdkwartier in Brussel.

Ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie) vinden een topman voor de relaties met moslimlanden een goed idee. "Bijna al onze operaties zijn in moslimlanden", zei Van Middelkoop.

Weemoed

De defensieminister zei met lichte weemoed afscheid te nemen van De Hoop Scheffer, wiens mandaat na 5,5 jaar op 31 juli afloopt. "We hebben grote waardering voor zijn leiderschap, inzet en visie", zei Balkenende nog.

Rasmussen was de een na langst regerende premier van de EU, na de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Die tweede plaats wordt nu overgenomen door Jan Peter Balkenende.

Nieuwe leden

Verder werden op de NAVO-top Albanië en Kroatië officieel verwelkomd als nieuwe leden van het bondgenootschap. Ze zijn de 27e en 28e lidstaat en de NAVO heeft laten weten open te staan voor verdere uitbreiding.