PESHAWAR/NEW YORK - De Pakistaanse Talibanleider Baitullah Mehsud heeft zaterdag gezegd verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij in een sociaal centrum in de Verenigde Staten. Een schutter doodde daar vrijdag dertien mensen en daarna zichzelf.

"Ik neem de verantwoordelijkheid op me. Dit waren mijn mannen. Ik gaf ze de opdracht als wraak voor Amerikaanse aanvallen", aldus Mehsud, die de leider is van een verzameling Pakistaanse strijdgroepen die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks terroristische aanslagen.

De schutter schoot op mensen in het pand van de American Civic Association in het centrum van Binghamton, ruim tweehonderd kilometer ten noordwesten van de stad New York.

Hij schoot onder meer op een klas met nieuwe immigranten die werden 'ingeburgerd'. Vier mensen zijn ernstig gewond geraakt. Bijna veertig aanwezigen ontsnapten ternauwernood aan het bloedbad.

Recherche

De Amerikaanse federale recherche FBI sluit uit dat Mehsud bij de aanslag betrokken was. "Op basis van het bewijsmateriaal kunnen wij die claim beslist terzijde leggen", zei woordvoerder Richard Kolko.

Mehsud staat aan het hoofd van de Pakistaanse Talibanbeweging (TTP/Tehrik-e-Taliban Pakistan). Hij en zijn mannen zitten vermoedelijk achter de moord op de Pakistaanse ex-premier en leidster van de Volkspartij, Benazir Bhutto in 2007.

Lahore

Vorige week verklaarde Mehsud ook verantwoordelijk te zijn voor de achttien doden die vielen tijdens de bezetting van een Pakistaanse politieacademie in Lahore. Hij kondigde toen meerdere aanslagen aan, niet alleen in Pakistan maar ook in Amerika.

De VS zetten eerder al een prijs van 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) op het hoofd van Mehsud.

Schietpartij New York