STRAATSBURG - De Amerikaanse president Barack Obama is door een juichende massa ontvangen in de Franse stad Straatsburg. Obama bezoekt daar een tweedaagse NAVO-top, met regeringsleiders van 27 andere NAVO-landen.

Nadat de Amerikaanse president uit de limousine was gestapt waarmee hij van het vliegveld naar de stad was gekomen, riep hij vrolijk 'Bonjour' naar de menigte.

Hij begon direct handen te schudden van de circa zeshonderd toeschouwers bij het slot Château des Rohan in Straatsburg.

Daar verwelkomden de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni Barack en Michelle Obama. Obama en Sarkozy hielden in het slot vooroverleg voor de NAVO-top.

De menigte buiten bij de ingang bestond uit streng geselecteerde trouwe leden van de politieke partij van Sarkozy.

Robuuste defensie

Obama wil dat Europa veel meer robuuste militaire capaciteit opbouwt. ''De VS willen geen beschermheer zijn van Europa, maar een partner'', aldus de Amerikaanse president tijdens een persconferentie naar aanleiding van het vooroverleg.

''Hoe sterker Europa is, hoe meer we samen kunnen optrekken in de wereld, hoe effectiever onze inspanningen.''

Het militaire bondgenootschap NAVO hanteert als streefcijfer dat elk land minstens 2 procent van het bbp aan militaire zaken uitgeeft. Onderzoek in februari toonde dat vorig jaar slechts vijf van de 26 NAVO-landen daaraan voldoen.

De Verenigde Staten zijn met 4 procent de grote uitschieter. Nederland verlaagde de defensie-uitgaven vorig jaar van 1,5 naar 1,4 procent van het bbp.