LONDEN - De kwestie-Kelly lijkt de Britse premier Blairsteeds verder in het nauw te brengen. Volgens de Britsezondagskrant The Observer blijkt uit zaterdag op internetgepubliceerde documenten dat de eerste minister een veel actievererol speelde in de affaire dan hij tot dusver heeft willen toegeven.

Blair moet donderdag getuigen voor de commissie-Hutton, dieonderzoek doet naar de omstandigheden die hebben geleid tot devermoedelijke zelfmoord van de Britse wapendeskundige David Kelly.De commissie heeft zaterdag duizenden documenten publiek gemaakt,onder meer regeringsstukken die doorgaans niet worden gepubliceerd.

De affaire draait om de argumenten die de regering-Blairgebruikte om de oorlog in Irak te rechtvaardigen. Blair zou hetgevaar van het Iraakse wapenarsenaal hebben aangedikt, onder meerdoor te stellen dat Irak binnen 45 minuten chemische of biologischewapens kon inzetten.

Aangedikt

De omroep BBC berichtte naar aanleiding van deze opmerkingen datde argumentatie van de Britse regering was aangedikt ('sexed up').Blair en zijn ministers waren boos over deze beschuldiging. Binnende regering was toen al bekend dat de BBC het verhaal baseerde opuitlatingen van Kelly.

Het ministerie van Defensie liet de naam van Kelly uitlekken,waarop de BBC uiteindelijk bevestigde dat hij inderdaad de bronwas. Kelly's ontzielde lichaam werd medio juli gevonden in debossen nabij zijn huis in Oxfordshire.

Actieve rol

Blair heeft tot dusver steeds ontkend dat hij een actieve rolhad bij het laten uitlekken van de naam van Kelly. Uit de nuverschenen documenten valt evenwel op te maken dat hij wel degelijkvooraf steun heeft gegeven aan de gedachte de naam aan de pers tegeven.

Het daadwerkelijk lekken liet hij volgens The Observer overaan het ministerie van Defensie onder leiding van Geoff Hoon.De laatste zou de gedachte om Kelly's naam te laten lekken zeernadrukkelijk hebben bepleit in een bijeenkomst waarbij onderanderen Blair aanwezig was. Hoon moet woensdag voor de commissieverschijnen.