SRINAGAR - De Indiase minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Jammu en Kashmir, Najeeb Suharwardhy, twijfelt aan het verhaal van de Indiase grenspolitie (BSF). Twee Nederlandse mannen zouden een patrouille van de BSF hebben aangevallen met messen, waarna ze werden doodgeschoten.

Volgens de minister is deze versie "verre van de waarheid." Dat meldde het Indiase persbureau PTI dinsdag. "Niemand zal geloven dat fidayeen of militanten aanslagen uitvoerden met messen", aldus de minister. Volgens hem is het incident mogelijk het gevolg van taalproblemen en gaat het niet om militanten.

De in Eindhoven woonachtige Ahmed el Bakiouli en Khariq el Hassnoui werden zondag in Srinargar in Kashmir neergeschoten. De twee mannen reisden eind december zonder duidelijke reden naar India. De lokale politie is inmiddels een onderzoek begonnen.

Premier Farooq Abdullah van de deelstaat Jammu en Kashmir wil eerst het onderzoek afwachten. "We weten de feiten pas als het onderzoeksrapport wordt gepubliceerd", aldus Abdullah. Hij zei verder dat de mensenrechten onder alle omstandigheden moeten worden gerespecteerd.

Plaatselijke kranten in Kashmir schreven maandag over ooggetuigen die zeiden dat de Nederlanders een vrouw te hulp waren geschoten die werd lastiggevallen door patrouillerende BSF-agenten, en bij de ruzie daarna koelbloedig werden doodgeschoten. Een andere krant meldde dat de mannen gedood werden na een vriendelijke discussie met de grensagenten.

/NIEUWSIn Kashmir gedode mannen kwamen uit Eindhoven