DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een einde maken aan de praktijk dat gemeenten ongevraagd de tweede nationaliteit van kinderen uit een gemengd huwelijk registreren.

De regeringspartijen CDA en PvdA kondigden donderdag een initiatiefwet aan die dit moet tegengaan. Ze kregen steun van onder meer de oppositiepartijen SP en VVD.

Kinderen met een deels Marokkaanse of Turkse achtergrond worden door bestaande regels automatisch met hun tweede nationaliteit opgenomen in de gemeentelijke basisadministratie (GBA), ook als hun ouders dat niet willen.

Ouders

''Niet de ambtenaren zijn verantwoordelijk voor de dubbele nationaliteit van een kind, maar de ouders'', vindt CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk.

Het kabinet zegde in een spoeddebat toe te kijken hoe de automatische registratie kan worden vermeden. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) waarschuwde wel dat dit moeilijker kan zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

Doorgeven

Bijleveld sprak geruchten tegen dat de GBA-registratie ook wordt doorgegeven aan de consulaten van onder meer Marokko en Turkije.

''We zijn geen administratiekantoor voor andere landen.'' De GBA registreert zo exact mogelijk de feiten en uitsluitend voor Nederlands gebruik, aldus de staatssecretaris.

PVV

De PVV verzet zich hardnekkig tegen het opheffen van de registratie, tot verbazing van alle andere Kamerfracties en het kabinet. PVV'er Sietse Fritsma noemde het ''ontzettend belangrijk dat we het probleem van de dubbele nationaliteit kennen''.

PvdA'er Dijsselbloem toonde zich ''verbluft'' over dat standpunt, dat volgens hem betekent dat Nederland uitvoering moet geven aan bijvoorbeeld de Marokkaanse nationaliteitswet.

Tofik Dibi (GroenLinks) noemde Fritsma ''een verrassend schoothondje van Marokko''. Ook minister Eberhard van der Laan (Integratie) plaatste kritische kanttekeningen bij de PVV-redenering.