AMSTERDAM - De Prinsengracht in Amsterdam was zaterdag voorde 22e keer het toneel van het Prinsengrachtconcert. De gracht lagvanaf de middag al vol met bootjes. 's Avonds stroomden ook dekades en bruggen vol met mensen.

Wie het Prinsengrachtconcert werkelijk wil volgen moet er vroegbij zijn. Vanaf 15.00 uur 's middags mogen bootjes aanleggen in degracht. Het merendeel van de Prinsengrachtconcertgangers ziet niksvan het concert en hoort het via de geluidsboxen, maar voor veelvan hen is de sfeer dan ook net zo belangrijk als de muziek. Hetevenement trekt jaarlijks enkele tienduizenden toehoorders.

Zaterdag verzorgde jong Nederlands zangtalent het voorprogramma.Sopraan Aile Asszonyi, mezzo-sopraan Monique Scholte, tenor CharlesHens en bariton Thomas Oliemans zongen bekende operastukken. ErnstMunneke begeleidde hen op piano.

Het deel dat voor iedereen ook via de televisie te volgen was,werd verzorgd door violist Gil Shaham en zijn zus pianiste OrliShaham. Hun concert was een ode aan de Duitse componist Brahms.

Vol programma

Rondom het Prinsengrachtconcert ontstond in 1997 een meerdaagsfestival. Het Grachtenfestival is met het Prinsengrachtconcert nietafgelopen. Zondag is er nog een vol programma. Het festival wordt's middags afgesloten met een concert van Het Koper van hetKoninklijk Concertgebouworkest met een aantal van hun leerlingen.