AMSTERDAM - Dick Grijpink, de voormalige directeur van Taxi Centrale Amsterdam (TCA), is vorige week door de politie gearresteerd en zit nog vast.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar bevestigde donderdag een bericht van die strekking in Het Parool.

OM en politie willen niet bevestigen wat de reden van Grijpinks arrestatie is. Volgens Het Parool was hij betrokken bij de exploitatie van meerdere grote wietplantages.

De oud-directeur en voormalig politieman zou onder meer betrokken zijn bij een vorige week in Heerhugowaard opgerolde plantage van bijna zesduizend planten. De politie hield daarbij acht mensen aan.

Buitenwereld

Grijpink zit in beperkingen, wat betekent dat hij behalve met zijn advocaten geen contact met de buitenwereld mag hebben. De advocaten van Grijpink waren donderdag niet voor commentaar bereikbaar.

Wanbeleid

De TCA-directeur moest in 2006 na tussenkomst van de rechter het veld ruimen, omdat hij wanbeleid voerde.

Daarnaast vervolgde justitie Grijpink en twee medebestuurders van de taxicentrale gedurende enkele jaren wegens vermeende oplichting, aanzetten tot geweld en lidmaatschap van een criminele organisatie. Grijpink werd niet veroordeeld; de zaak is uiteindelijk geseponeerd.