LONDEN - De Verenigde Staten en Rusland gaan onderhandelen over een nieuw verdrag over vermindering van het aantal kernwapens.

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev hebben dat afgesproken tijdens een ontmoeting woensdag in Londen.

Na hun treffen kwam een gezamenlijke verklaring naar buiten. Daarin staat dat de onderhandelaars van beide partijen in juli verslag uitbrengen van de eerste resultaten.

Het is voor het eerst in ruim tien jaar dat de twee landen gaan praten over een nieuw kernwapenverdrag.

START-verdrag

Eind dit jaar loopt het START-verdrag uit 1991 over de beperking van strategische wapens af. Beide partijen gaven al eerder aan te willen werken aan een opvolger van het verdrag.

In juli brengt Obama ook een bezoek aan Moskou, werd woensdag bekend. Medvedev zei in Londen dat hij optimistisch is over de toekomstige betrekkingen tussen beide landen. ''Er is meer dat ons verenigt dan verdeelt'', zei hij.

G20-top

Obama en Medvedev zagen elkaar voorafgaand aan de G20-top in de Britse hoofdstad. Het was de eerste keer dat beide presidenten elkaar in functie ontmoetten.

Ze spraken ook af gezamenlijk meer druk op Iran uit te oefenen mee te werken aan nucleaire inspecties van de Verenigde Naties.

Vredelievend

Iran moet de wereldgemeenschap ervan overtuigen dat zijn atoomprogramma ''uitsluitend vredelievend'' is. De VS verdenken Teheran ervan in het geheim te werken aan kernwapens.

Obama en Medvedev bleven het oneens over het geplande Amerikaanse raketschild in Oost-Europa, waar Rusland fel tegen gekant is.

Samenwerking

Wel komt er een vorm van samenwerking over het schild, dat bescherming moet bieden tegen raketaanvallen uit zogenoemde schurkenstaten.

Een ander pijnpunt in de onderlinge betrekkingen blijft Georgië, waar Rusland afgelopen najaar oorlog voerde, tot grote woede van de VS.