NEW YORK - De meerdere malen voor drugshandel veroordeelde Henk R. mag de gevangenisstraf die hij nu in de Verenigde Staten ondergaat, niet verder in Nederland uitzitten.

De Amerikaanse justitie heeft zijn verzoek daartoe afgewezen, zegt zijn advocaat Mark Teurlings.

Uit een brief van het Amerikaanse ministerie van Justitie blijkt dat het verzoek is geweigerd vanwege het ernstige misdrijf waarvoor R. is veroordeeld. De andere reden is dat hij nog een hoge boete heeft openstaan.

Zwarte Cobra

Nederland heeft de Zwarte Cobra, zoals R. ook wordt genoemd, niet aan de Amerikanen uitgeleverd. Daarom is de VS niet verplicht om hem zijn straf in Nederland te laten uitzitten.

Landgenoten die Nederland wel aan de Amerikanen uitlevert, hebben wel het recht om hun straf in Nederland te ondergaan.

Xtc

De rechtbank in New York veroordeelde de Zwarte Cobra in januari 2006 tot twintig jaar cel en een miljoen dollar boete.

Hij kreeg dit vonnis aan zijn broek voor het voornemen om een miljoen xtc-pillen naar New York te smokkelen. R. heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

Uitlokking

De 'topcrimineel' zegt dat agenten van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA hem onrechtmatig in de val hebben gelokt. Dat deden ze door hem met een Nederlandse infiltrant op Nederlandse bodem uit te lokken om aan een drugstransport mee te werken.

Uit DEA-dossiers bleek namelijk dat een Nederlandse criminele informant samen met een Amerikaanse DEA-agent R. vanuit Nederland probeerde te bewegen xtc naar de VS te smokkelen.

Verboden

Deze manier van uitlokking zonder toestemming is in Nederland verboden. Justitie in Nederland had een Amerikaans verzoek hiertoe afgewezen. De Amerikanen hebben hun operatie toen echter toch doorgezet.

Minister Ernst Hirsch Ballin gaf vorig jaar in een brief toe dat de Amerikanen in de zaak tegen R. een keer de regels hebben overtreden. Volgens hem betrof het een incident en was het geen structurele gang van zaken.