BUENOS AIRES - De voormalige president van Argentinië, Raúl Alfonsín, is dinsdagavond in Buenos Aires op 82-jarige leeftijd overleden. Alfonsín was president van het Zuid-Amerikaanse land van 1983 tot 1989.

Hij won in 1983 de verkiezingen die mogelijk werden toen het militaire regime ineen was gestort, mede als gevolg van de militaire nederlaag in 1982 tegen de Britten in de strijd om de Malvinas of Falklands.

Alfonsín was de man die Argentinië naar de parlementaire democratie loodste. Zijn presidentschap werd geplaagd door een enorme inflatie en spanningen met de verbitterde militairen.

Risico

Hij liet die vervolgen wegens misdaden gepleegd uit naam van het militaire regime. "Ik denk dat ik soms te veel risico neem, omdat wat we deden nog nooit was gedaan", zei Alfonsín hier later over.

Volgens de toenmalige president waren de processen nodig om de rechterlijke macht opnieuw in te stellen. Ook moest de cyclus van politieke chaos en militaire coups doorbroken worden.

Opstanden

Maar later besloot Alfonsín die vervolging te staken, onder meer onder druk van militaire opstanden in 1987 en 1989. Het bleek onmogelijk om tweeduizend leden van het voormalige regime voor de rechter te slepen.

Vijf leiders werden uiteindelijk veroordeeld, onder wie twee ex-presidenten. Vier werden er vrijgesproken. Ook bleek uit officieel onderzoek dat naar schatting zeker elfduizend mensen verdwenen en omgekomen zijn tijdens door het militaire regime.

Symbool

"Of u het nu wil of niet, u bent een symbool van de terugkeer van de democratie", zei president Cristina Fernandez de Kirchner vorig jaar toen ze een buste van Alfonsín onthulde in Buenos Aires.

Alfonsín werd op 12 maart 1927 geboren in een dorp 120 kilometer ten zuiden van de hoofdstad als zoon van een Spaanse immigrant en zijn Britse vrouw. Raul Alfonsín ging in eerste instantie naar de militaire academie maar besloot later om rechten te gaan te studeren.

Zes kinderen

Als politiek activist belandde hij sinds zijn tienerjaren drie keer achter de tralies vanwege protesten tegen het militaire regime. Hij trouwde en kreeg zes kinderen. In de jaren zeventig was hij een invloedrijke mensenrechtenleider en tijdens het militaire regime bood hij gratis zijn diensten aan als advocaat om door het regime ontvoerde mensen te representeren.

Alfonsín overleed aan de gevolgen van longkanker waar hij sinds 2007 aan leed. De Argentijnse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.