SANAA - Een dinsdag in Jemen ontvoerd Nederlands echtpaar maakt het goed. Een woordvoerder van het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken zei dinsdag dat de plaatselijke autoriteiten contact hebben gehad met de twee slachtoffers die in goede gezondheid zijn.

Veiligheidstroepen hebben de plaats waar ze worden vastgehouden, omsingeld, aldus de zegsman.

De Nederlandse man werkt aan een waterproject in de zuidelijk stad Taiz. Hij werd met zijn vrouw ontvoerd toen ze in buurt van de hoofdstad Sanaa met de auto onderweg waren.

De daders behoren tot een stam die, zoals veel stammen of clans in Jemen, op gespannen voet staat met de centrale regering. Het zou gaan om een stam uit de streek Bani Dhibyan, een moeilijk toegankelijk gebied ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad.

Vrijlating

De ontvoerders zouden de vrijlating eisen van twee gearresteerde familieleden. Die zitten vast omdat ze buitenlanders ontvoerd zouden hebben. In Jemen worden vaak toeristen ontvoerd door stammen die iets van de centrale regering gedaan willen krijgen. Daarbij vallen zelden doden.

Wel zijn er ook jihadisten actief die aanslagen plegen. Vorig jaar vonden er ten minste vier terroristische aanslagen plaats op westerse doelen.