TEL AVIV - Benjamin Netanyahu heeft dinsdag zijn regering in de Knesset, het parlement in Israël, gepresenteerd. De rechtse politicus van de partij Likud (Eenheid), de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in februari, wordt na tien jaar opnieuw premier.

De 59-jarige Netanyahu hield voorafgaand aan de stemming over de regeringsploeg een toespraak. Hij liet weten dat open te staan voor vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

''Als jullie echt vrede willen, is het mogelijk vrede te bereiken'', aldus de havik Netanyahu in een oproep aan de Palestijnse leiders. Het woord Palestijnse staat vermeed de premier.

In een rumoerige parlementszitting trok de 59-jarige Netanyahu daarnaast fel van leer tegen Iran. Volgens hem is het streng-islamitische land de grootste bedreiging voor de joodse staat.

Coalitie

De coalitie van rechts, ultra- en/of religieus rechts regeert samen met de centrumlinkse Arbeidspartij van Ehud Barak, die minister van Defensie blijft. De regeringsploeg kan rekenen op 69 van de 120 parlementszetels.

De in binnen- en buitenland omstreden politicus Avigdor Lieberman wordt minister van Buitenlandse Zaken. Hij leidt de ultranationalistische Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis). Lieberman is net als de meesten in dit kabinet een fel tegenstander van een Palestijnse staat.

Die is voor de Palestijnen en voor de internationale gemeenschap een basisvoorwaarde voor vrede.

Tzipi Livni, in de vorige regering minister van Buitenlandse Zaken, wordt met haar partij Kadima (Voorwaarts) de belangrijkste oppositieleider in het land. Kadima is met 28 zetels de grootste partij in het parlement.