DEN HAAG - De Nederlandse ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) keken dinsdag tevreden terug op de Afghanistan-top.

Verhagen bedankte bij aanvang van zijn persconferentie ook de Nederlandse bevolking voor haar geduld. Vooral in de buurt van Den Haag zijn files ontstaan.

''Dat was dit keer niet te wijten aan collega Eurlings'', grapte Verhagen over de Verkeersminister.

Verhagen benadrukte dat de uitkomst van de vergadering over de toekomst van Afghanistan heeft geleid tot afspraken over een meer evenwichtige inzet op militair, diplomatiek en ontwikkeling dan voorheen.

Contact

In Den Haag spraken 72 landen af zich de komende jaren in te zetten voor het land. Hij was ook tevreden dat er weer in stap is gezet in het opbouwen van contact tussen de Verenigde Staten en Iran.

Ook al heeft de Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken geen hand geschud met de Iraanse onderminister die er was. De Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan Richard Holbrooke had in de marge van de top wel contact met de Iraanse delegatie.

Ontwikkelingshulp

Koenders kondigde aan dat hij was uitgenodigd om naar Washington te komen om te praten oer hoe Nederland met ontwikkelingshulp in Afghanistan omgaat. Ook andere delegaties toonden interesse, vertelde hij trots.

Volgens Van Middelkoop was de bijeenkomst waaraan ruim zeventig landen deelnamen een ''signaal aan de Taliban dat zij de slag nooit kunnen winnen''. Het was bovendien een opsteker voor de Nederlandse militairen die ''dagelijks de militaire daad bij het diplomatieke woord voegen''.