AMSTERDAM - In de buurt van de Jemenitische hoofdstad Sana'a zijn dinsdag twee Nederlanders ontvoerd. Het gaat om een echtpaar.

Het stel woont en werkt in het Arabische land, zei een medewerker van de Nederlandse ambassade in Sanaa. Eerder werd gemeld dat het om toeristen ging.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde de kidnapping, maar kon er om veiligheidsredenen verder niets over zeggen.

Gewapende stamleden

Het Nederlandse stel werd ontvoerd door gewapende stamleden en is naar het stammengebied Bani Dhibyan gebracht, aldus veiligheidsbronnen en bronnen uit het stammengebied.

Dat is een moeilijk toegankelijk gebied in het Al Siraj-gebergte op ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad.

Familieleden

De ontvoerders eisen de vrijlating van twee gearresteerde familieleden in ruil voor de vrijlating van de Nederlanders. De familieleden zitten vast omdat ze buitenlanders ontvoerd zouden hebben.

De gouverneur van Sanaa, Noaman al-Dowaid, heeft gezegd alles in het werk te stellen om de levens van de twee te sparen en te zorgen voor hun vrijlating.

Er zijn militairen naar het stammengebied gestuurd om de plek waar de Nederlanders gevangen worden gehouden, te omsingelen.

Buitenlandse zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar sommige delen van Jemen, omdat het daar onrustig is. Dat advies geldt niet voor de streek rond Sana'a. Maar ook daar staat de veiligheidssituatie volgens het ministerie 'onder druk', vooral sinds de oorlog in de Gazastrook, die tot terroristische aanslagen heeft geleid.

Zelfmoordaanslag

Eerder deze maand werd een konvooi van de Zuid-Koreaanse ambassade in Sana'a nog getroffen door een zelfmoordaanslag.

Ontvoeringen van toeristen komen in het land regelmatig voor. In de afgelopen maanden kwamen toeristen uit Japan, Duitsland en Zuid-Afrika na kortstondige ontvoeringen allen ongedeerd vrij.