DEN HAAG - De eendaagse topbijeenkomst over Afghanistan in Den Haag nadert zijn einde. Het Aziatische land en de internationale gemeenschap willen in de vooravond een slotverklaring klaar hebben, die volgens minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) twee A4'tjes zal tellen.

De top in het World Forum wordt bijgewoond door ministers van Buitenlandse Zaken en andere bewindspersonen uit 72 landen.

Onder meer bewindspersonen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Australië en Nederland maakten duidelijk dat ze Afghanistan ook op de lange termijn willen helpen bij de wederopbouw.

Daarnaast gaven ook de belangrijke buurlanden Pakistan en Iran aan dat ze bijdragen willen leveren.

Imago

De Afghaanse president Hamid Karzai en VN-topman Ban ki-Moon grepen de top aan om te werken aan hun imago.

Karzai wordt de laatste tijd hevig bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan daadkracht bij onder meer de bestrijding van corruptie. Het optreden van de Verenigde Naties staat eveneens ter discussie.

Extra geld

Nederland zal op de top geen extra geld beloven voor Afghanistan, zo zei minister Wouter Bos (Financiën) in zijn wekelijkse gesprek bij RTL7. ''We geven al heel veel geld aan Afghanistan. Dat is voorlopig genoeg'', zei Bos.

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer is er de komende vijf jaar elk jaar 1,6 miljard euro extra nodig voor de Afghaanse veiligheidstroepen. Hij riep de deelnemende landen op de top dinsdag op daaraan snel bij te dragen.

Militanten

In Afghanistan gaat de strijd tegen de moslimextremisten ondertussen gewoon door. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat de politie in de zuidelijke provincie Uruzgan, waar het Nederlandse leger actief is, een dag eerder dertig militanten heeft gedood.

Door het toenemende geweld wordt gevreesd, dat Afghanistan terug glijdt in totale chaos en anarchie.

De Verenigde Staten sturen 21.000 manschappen om de aanwezige troepen te versterken en de wederopbouw van het land te bevorderen.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van de Afghanistantop op NUfoto.nl