DEN HAAG - Afghanistan heeft een nieuwe verbintenis nodig. Die moet de Afghaanse burgers en hun overheid, de Afghanen, hun buuurlanden en internationale partners en de overheid en de niet-gouvernementele partners samenbrengen.

De verbintenis moet uitzicht bieden op een Afghanistan dat zichzelf kan helpen, met steeds minder hulp van buitenaf.

Dat zei minister maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag tijdens de opening van de Afghanistan-top in Den Haag. Volgens hem moet dinsdag een begin worden gemaakt met de opvolger van het 'Afghan Compact', dat volgend jaar afloopt.

De nieuwe 'Afghan Bond' moet volgens Verhagen ''een ferm uitroepteken zetten achter de politieke wil van ons allemaal om onze doelen te bereiken''.

Daarin moeten volgens Verhagen vier prioriteiten centraal staan: de veiligheid, het bestuur, de sociale en economische vooruitgang en de regionale samenwerking. Wat betreft veiligheid moet de opbouw van het Afghaanse leger en vooral die van de politie worden versneld.

''Veiligheid voor Afghanen, door Afghanen'', aldus de minister. Het bestuur moet effectief en transparant zijn, vooral op provinciaal niveau. ''Mensen moeten hun overheid beschouwen als het betrouwbare vehikel voor vooruitgang.''

Vooruitgang

Ook is er volgens Verhagen sociale en economische vooruitgang, maar is die ontwikkeling niet duurzaam of gelijk verdeeld. De hulp moet gecoördineerd worden door de Verenigde Naties.

Verhagen riep iedereen op volledig met de speciale VN-gezant Kai Eide samen te werken. De samenwerking in de regio is belangrijk vanwege de etnische, religieuze en politieke verwevenheid tussen de omringende landen.

Buurlanden

Verhagen is ervan overtuigd dat deze conferentie zichtbaar aan dat doel zal bijdragen. Ook belangrijk buurlanden als Iran en Pakistan zijn aanwezig in Den Haag.

Verhagen waarschuwde dat niet alleen de toekomst van het Afghaanse volk op het spel staat, maar ook de veiligheid van mensen wereldwijd.

Mensenrechten

Volgens hem zou een terugkeer van de Taliban leiden tot een wrede maatschappij, een verlamde economie en een ontkenning van fundamentele mensenrechten, vooral voor vrouwen en meisjes.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van de Afghanistantop op NUfoto.nl