DEN HAAG - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zou een langere aanwezigheid van Nederland in Afghanistan ''heel welkom'' vinden. Dat zei ze dinsdag in een interview met RTL 4.

 Clinton zei dankbaar te zijn als de Nederlandse regering van gedachten verandert over een langer verblijf in Afghanistan en als de bevolking dit zou steunen.

De bewindsvrouw zei ook dat Amerika geen plannen heeft voor militair ingrijpen in Pakistan, ook als zou blijken dat Osama Bin Laden zich daar bevindt.

''Wij laten dat over aan de Pakistaanse regering en respecteren de soevereiniteit van Pakistan'', aldus Clinton.

Verder zei Clinton dat Amerika overweegt lid te worden van het Internationaal Strafhof in Den Haag: ''We kijken nu naar de voorwaarden van het lidmaatschap. Maar we willen dat onze militairen over de hele wereld hun missie kunnen vervullen zonder gevaar te lopen.''.

Veiligheid

De Amerikaanse politica zei verder dat Nederland in de afgelopen eeuwen een zeer belangrijke bondgenoot is geweest voor de Verenigde Staten, en nu ook weer bij het verbeteren van de veiligheid in Afghanistan en de wederopbouw van dat land.

Ook loofde ze Nederland voor het organiseren van de top op zo'n korte termijn. Ze memoreerde dat ze nog geen maand geleden in Brussel voor het eerst met Verhagen sprak over de mogelijkheden voor een Afghanistantop.

Uitzonderlijk

''Het Nederlandse volk zou moeten weten hoe uitzonderlijk de Nederlandse inzet en het leiderschap is in Afghanistan'', aldus Clinton.

Taliban

De Amerikaanse minister vindt ook dat Afghaanse strijders van de Taliban die extremisme afzweren, een "vorm van eervolle verzoening'' moeten krijgen.

Volgens Clinton moet de regering van Afghanistan ondersteuning krijgen in haar pogingen om extremisten van de Taliban en van terreurgroep al-Qaeda te scheiden van mensen die onder druk tot deze groepen zijn toegetreden.

De bewindsvrouw benadrukt dat het land een essentiële schakel is in de internationale strijd tegen het terrorisme. "Wat er in Afghanistan gebeurt, beïnvloedt ons allemaal'', aldus Clinton. "De wereld kan het zich niet permitteren dat Afghanistan terugvalt in chaos.''

Iran

Iran liet weten ten volle bereid te zijn mee te werken aan de ontwikkeling en wederopbouw van buurland Afghanistan.

Mahdi Akhounzadeh, onderminister van Buitenlandse Zaken van Iran, zei ''te hopen dat we, samen met de inspanningen die worden geleverd door de burgers en de regering van Afghanistan, landen uit deze regio en de internationale gemeenschap, zullen zien hoe Afghanistan zich ontwikkelt tot een veilig, stabiel en ontwikkeld land.''

Investeren

Akhounzadeh wees verder op alles wat Iran de afgelopen jaren al heeft gedaan voor Afghanistan, zoals het investeren van geld, de aanleg van wegen en het verbeteren van het onderwijs.

Daarnaast bood het land in de afgelopen dertig jaar onderdak aan circa drie miljoen vluchtelingen uit Afghanistan.

Complex

Dinsdagmorgen arriveerden hoogwaardigheidsbekleders uit 72 landen en vertegenwoordigers van belangrijke non-gouvernementele organisaties bij het complex.

Naast Clinton zijn onder anderen VN-topman Ban ki-Moon, de Afghaanse president Hamid Karzai, een Iraanse onderminister en de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende van de partij.

Karzai

Karzai liet tijdens de opening weten dat de internationale gemeenschap zijn land moet blijven steunen om de strijd tegen het terrorisme te kunnen winnen.

''De laatste jaren hebben wij een voortrekkersrol in de strijd tegen het terrorisme vervuld'', aldus Karzai. Hij noemde vooral de steun van buurlanden als Pakistan en Iran essentieel in de strijd tegen het terrorisme.

Volgens de Afghaanse president is 2009 van ''kritieke betekenis'' voor zijn land. Hij dankte premier Jan Peter Balkenende ''met eer'' voor de inzet van Nederland voor zijn land.

Lezersfoto's

Bekijk alle lezersfoto's van de Afghanistantop op NUfoto.nl