AMSTERDAM - De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Camiel Eurlings (Verkeer) praten deze week met de ov-bedrijven om te bezien om er extra maatregelen nodig zijn voor de veiligheid van het personeel in het openbaar vervoer.

Dat zei Ter Horst maandag in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Eurlings sprak dit weekeinde nog schande van een mishandeling van een conducteur door een treinreiziger die hij aansprak op wildplassen. Anderhalve week geleden deed hij dat ook al over de molestatie van twee NS-medewerkers in Almere.

Betere beveiliging

Vorige week maakten de bonden en de NS afspraken over betere beveiliging van het spoorwegpersoneel. Zo komen er twee landelijke teams service en veiligheid die moeten toezien op een betere veiligheid in de treinen en op stations.

Ook riepen ze Eurlings op om 'met een werkgroep verbetering veiligheid openbaar vervoer' te komen. Ter Horst zou moeten zorgen voor tweehonderd man extra spoorwegpolitie.

Springen

Ter Horst liet maandag al weten niet echt staan te springen om meer spoorwegpolitie in te zetten. Ze wil er best naar kijken, maar tekent erbij aan dat een uitbreiding op het spoor wel ten koste zal gaan van de politie-inzet op andere plaatsen, bijvoorbeeld in de wijken.

Zowel Eurlings als ter Horst wees er op dat de veiligheid op de Nederlandse stations de laatste tijd niet verslechterd is.