WASHINGTON - Met een kranslegging en het oplezen van de namen van 62 journalisten die het afgelopen jaar tijdens hun werk zijn omgekomen is maandag onder anderen de Nederlandse cameraman Stan Storimans herdacht in het Newseum in Washington.

Voorafgaand aan de ceremonie liepen nabestaanden met een gele roos langs de voet van het Journalisten Memorial, een twee verdiepingen hoog glazen paneel waar de naam van Storimans nu staat ingegraveerd tussen die van 1913 andere omgekomen reporters, fotografen en cameramensen.

De journalisten zijn gestorven terwijl ze hun werk deden, ''in dienst van de waarheid'', verklaarde voorzitter Alberto Ibargüen van het museum. ''Mannen en vrouwen van wie het werk nog lang niet af was, maar van wie we de moed en namen zullen blijven herinneren.''

Ambassades

Het Newseum, dat geheel gewijd is aan de media, staat midden op Pennsylvania Avenue tussen het Witte Huis en het Captiool in en wordt omgeven door ambassades. Het maakt volgens Charles Overby van het museum duidelijk dat de herinnering aan de journalisten ''heel lang zal blijven bestaan, ook als wij er zelf niet meer zijn''.

Storimans werd vorig jaar gedood tijdens een bombardement op de Georgische stad Gori. De 39-jarige cameraman deed samen met RTL-verslaggever Jeroen Akkermans verslag van het conflict tussen Rusland en Georgië om Zuid-Ossetië.

Oorlogssituatie

Storimans is de zevende Nederlandse journalist die tijdens een oorlogssituatie is omgekomen. Alle Nederlandse namen zijn terug te vinden op het glazen kunstwerk. Bij het monument hangen foto's van de omgekomen journalisten.

Ambassadeur Renée Jones-Bos, die namens Nederland aanwezig was bij de herdenking, noemde het Journalisten Memorial ''een heel mooi informatiepunt voor de vrije pers''. Het laat volgens haar zien dat ''de wereld nog steeds een onveilige plaats is. Soms wagen journalisten letterlijk hun leven om misstanden aan de kaak te stellen.''