AMSTERDAM - De handel in illegaal hout moet strikter worden gecontroleerd. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Voor het onderzoek werden duizenden inwoners van veertien Europese landen benaderd. De meesten van hen zeggen een strengere controle te willen. 90 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt bovendien dat er snel Europese wetgeving moet komen die de handel in illegaal hout verbiedt.

Het kabinet en het Europees Parlement moeten deze duidelijke boodschap oppikken, aldus het WNF en Milieudefensie. Beide organsiaties roepen de betrokken overheden op om de onderhandelingen hierover af te ronden voor de Europese verkiezingen in juni.

Minste vertrouwen

Zweden, Tsjechen en Nederlanders hebben volgens het onderzoek het minste vertrouwen in de legale herkomst van hout. Van hen denkt meer dan 80 procent dat het hout dat zij kopen niet legaal is gekapt.

Onderzoek van het WNF wijst uit dat tot 20 procent van de totale houtimport illegaal is gekapt of een verdachte oorsprong heeft. Illegale houtkap is in veel tropische landen en Rusland nog aan de orde van de dag, aldus Milieudefensie.

Het zorgt er niet alleen voor dat de bossen verdwijnen, maar ontwricht ook de bestaande sociale structuren. ''De opinie van de Europese burgers weerspiegelt de behoeften van lokale bevolking, die de dupe is van deze illegale houtkap'', meent Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie.