DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) denkt dat de Afghanistan-top in Den Haag dinsdag een betere balans zal opleveren tussen militaire en civiele activiteiten in dat land.

Het gaat er volgens hem vooral om dat er zichtbare resultaten komen in de ontwikkeling van het land, maar wel met de inbreng van de Afghanen zelf.

Dat zei de minister maandag aan de vooravond van de internationale conferentie. Volgens Koenders is het vooral belangrijk dat de Verenigde Naties in Afghanistan (UNAMA) samen met de Afghaanse regering gaan optreden als de coördinator van de civiele activiteiten in alle provincies. Die positie heeft de VN nu nog niet, aldus Koenders.

De VN moeten volgens hem de politieke ontwikkelingen en de wederopbouw harmoniseren. Daarbij moet er oog zijn voor de rol van de buurlanden en voor de justitiële sector en de mensenrechten, aldus Koenders.

Donorgeld

Als leider van de Nederlandse delegatie zal hij deze aspecten inbrengen. ''Het gaat er niet om meer donorgeld binnen te krijgen, maar om de manier waarop het beschikbare geld het beste besteed kan worden'', zei Koenders.

De minister vindt dat de zogeheten 3-D-aanpak van veiligheid, diplomatie en wederopbouw in de provincie Uruzgan tot meer heeft geleid dan hij twee jaar geleden had verwacht. Het gaat om de verbetering van levens, dat in de praktijk heel moeilijk is.

Meer scholen

Maar er zijn meer scholen gekomen, er is meer zorg beschikbaar. Zo is de kindersterfte is teruggebracht van 36 naar 25 procent. Ook zijn er nieuwe projecten voor landbouw en komt er landbouwonderwijs, aldus Koenders. Nederland heeft 6,3 miljoen euro besteed aan microfinanciering voor boeren, zodat er nu al meer fruit en groenten worden verbouwd.

Koenders merkte tijdens een gesprek maandag met Richard Holbrooke, de Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan, dat de Amerikanen geïnteresseerd zijn in de Nederlandse aanpak van de papaverteelt. De Amerikanen staan een vernietiging voor van de papavervelden. De Nederlanders willen er ook van af maar proberen de boeren een alternatief te bieden, zodat ze overstappen op de teelt van amandelen of saffraan.

President Karzai

President Hamid Karzai van Afghanistan is er zeker van dat de Afghanistan-top in Den Haag een succes wordt. Dat zei hij maandagavond bij aankomst in het Catshuis waar hij werd ontvangen door premier Jan Peter Balkenende.

De Afghaanse president sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse samenleving en de inzet in zijn land die niet alleen middelen, maar ook Nederlandse mensenlevens heeft gekost.

Premier Balkenende zei trots te zijn dat de conferentie in Nederland wordt gehouden. Volgens de premier is de conferentie een duidelijk teken van de betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij de toekomst van Afghanistan.

Ban Ki-moon

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is maandag aangekomen op Rotterdam Airport.

Ban Ki-moon is maandag op het Catshuis ontvangen door premier Jan Peter Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. De VN-topman hoopt dat de Afghanistan-top van dinsdag een dynamiek teweeg kan brengen die het land vooruit kan helpen, zei hij bij aankomst.

Hij voegde eraan toe respect te hebben voor de bijdrage van Nederland aan Afghanistan, waarbij ook offers worden gebracht. In zijn ogen staat het land op een heel belangrijk, kritisch kruispunt. Verhagen zei ervan overtuigd te zijn dat de conferentie de internationale betrokkenheid bij Afghanistan zal oppeppen.

Hillary Clinton

Hillary Clinton is maandagavond omstreeks 22.45 uur aangekomen op Schiphol. De Verenigde Staten hopen dat Iran hulp toezegt op het gebied van grensbeveiliging en bestrijding van drugshandel tijdens de Afghanistan-top. Dat zei Clinton tegen verslaggevers onderweg naar Den Haag.

Clinton stelde daarnaast de verwachting naar beneden bij wat betreft het eerste contact met de Iraanse delegatie tijdens de top dinsdag. ''Ik heb geen plannen om apart met de Iraanse afvaardiging te spreken.'' De bewindsvrouw hoopt verder dat iedereen ''een constructieve rol speelt''.

Dinsdag verwelkomt Balkenende de deelnemers van de conferentie met een toespraak. Daarna zullen achtereenvolgens Ban Ki-moon, de Afghaanse president Hamid Karzai en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) een openingstoespraak houden.

Oxfam Novib

Afghanistan kan alleen een veilig land worden als de inwoners een fatsoenlijk leven krijgen. Op dit moment is de situatie voor de meeste burgers kritiek. Dat heeft hulporganisatie Oxfam Novib dinsdag gezegd.

Moederorganisatie Oxfam is al twintig jaar actief in Afghanistan. Volgens de hulpverleners denken regeringen in de Westerse wereld te zeer aan snelle oplossingen voor het land terwijl alleen op de lange termijn verbeteringen mogelijk zijn.

Afghanistan-top