GRONINGEN - Oud-rechter Wicher Wedzinga heeft maandag in de rechtbank in Groningen zes weken celstraf tegen zich horen eisen, waarvan drie voorwaardelijk. Het OM wil hem achter de tralies omdat hij zijn ambtsgeheim zou hebben geschonden.

De vicepresident van het gerechtshof in Leeuwarden deed in december aangifte tegen zijn oud-collega, omdat Wedzinga vertrouwelijke informatie naar buiten zou hebben gebracht over een zaak die in de raadkamer was besproken. Over dergelijk overleg mag niet uit de school worden geklapt.

Het gaat om een gewelddadige overval, waarbij de dader in 2003 door het hof in Leeuwarden werd veroordeeld tot twaalf jaar celstraf na een eerdere vrijspraak. Wedzinga was een van de drie rechters die de verdachte veroordeelden, en had van meet af aan twijfels in deze zaak.

Hulp

Hij heeft de veroordeelde aangeboden te helpen met een herzieningsprocedure bij de Hoge Raad en diens advocaat een brief geschreven. Hierin zou worden gerept over gesprekken in de raadkamer.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder de oud-rechter wegens gebrek aan bewijs niet te vervolgen, maar het hof droeg justitie op Wedzinga toch te vervolgen, onder meer vanwege de brief aan de advocaat.

Veroordeeld

Wedzinga werd vorig jaar veroordeeld tot 150 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk voor verduistering, bedreiging en afpersing.

In 2006 werd hij veroordeeld voor mishandeling van zijn Oekraïense vriendin, daardoor kreeg hij de bijnaam 'meppende rechter'. Hij werd in april 2005 aangehouden en nam een maand later ontslag als rechter.

De rechtbank doet uitspraak op 8 april.