AMSTERDAM - Voor het toetakelen van een buschauffeur in Utrecht is een man maandag veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Ook moet de 19-jarige Abdelmalek B. uit Soest twaalfhonderd euro schadevergoeding betalen. De straf die de rechtbank in Utrecht oplegde is lager dan wat justitie had geëist.

Die eiste twee weken geleden een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. B. heeft op 7 februari een chauffeur van lijn 70 meerdere malen in zijn gezicht gestompt. Dat gebeurde na een woordenwisseling.

Verwondingen

Het slachtoffer brak zijn jukbeen, de voorwand van zijn kaakholte raakte verbrijzeld en ook raakte een zenuw bekneld. Hierdoor voelt de chauffeur niets meer in zijn bovenlip en de zijkant van zijn neus.

De verdachte beweerde zelf dat de chauffeur hem bij de keel had gegrepen en was begonnen met slaan, maar uit videobeelden bleek volgens de rechtbank anders.

Dienstverlenend beroep

Dat de jongen iemand met een dienstverlenend beroep aanviel, rekent de rechtbank hem extra zwaar aan.

FNV Bondgenoten presenteerde maandag een zwartboek over geweld tegen buschauffeurs. In een recente meldweek kwamen honderden meldingen binnen. Volgens de bond is sprake van een structureel probleem.