AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 25-jarige J. van T. maandag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

De vrouw moet die maatregel ondergaan omdat zij op 22 oktober 2007 in warenhuis de Bijenkorf in Amsterdam haar dochtertje van anderhalf jaar van vier hoog naar beneden gooide. Hierdoor overleed de baby. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

Volgens de rechtbank is Van T. schuldig aan moord, maar staat vast dat ze tijdens het incident een psychose had.

Satanisten

Ze had al enkele weken waanideeën en dacht dat satanisten haar en haar dochter wilden vermoorden. Zelf sprong de vrouw ook naar beneden. Ze raakte zwaargewond.

De rechtbank koos voor tbs met dwangverpleging omdat onderzoekers hebben gezegd dat de kans bestaat dat Van T. zichzelf opnieuw verliest.

Haar psychose zou namelijk zijn veroorzaakt door borderline, een persoonlijkheidsstoornis. Die zou haar in de toekomst weer in de problemen kunnen brengen.

Psychiatrisch ziekenhuis

Advocaat Gerald Roethof van Van T. pleitte tijdens de rechtszaak voor een minder zware behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Hij trok de conclusie dat zijn cliënte een stoornis heeft in twijfel. Daarbij beriep de raadsman zich op andere deskundigen, die Van T. op zijn verzoek hadden onderzocht.

Afslankpillen

Zij stelden dat de psychose van de vrouw werd veroorzaakt door de afslankpillen die ze slikte. De rechtbank vond dit echter niet aannemelijk.

Roethof zei in een reactie dat hij niet gek zal opkijken als over een aantal jaren blijkt dat Van T. onterecht in een tbs-kliniek zit. Hij gaat waarschijnlijk in hoger beroep.