SCHIPHOL - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft ongeveer twintig man extra ingezet om de hoogwaardigheidsbekleders voor de Afghanistan-top te begeleiden.

De meeste deelnemers komen maandag op de luchthaven aan, liet een woordvoerder weten.

In totaal reizen ongeveer dertig personen via Schiphol. De eersten arriveerden zondag al en de laatsten komen dinsdag aan.

De marechaussee controleert de auto's die op het platform de politici oppikken en begeleidt de voertuigen naar de snelweg richting Den Haag, aldus de zegsman.

In principe merken reizigers op de luchthaven niks van de aankomst van de hoogwaardigheidsbekleders, omdat zij al direct bij het vliegtuig worden opgehaald.

Extra vluchten

Op Rotterdam Airport komen maandag en dinsdag extra vluchten aan met personen voor de Afghanistan-top, onder wie VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Afghaanse president Hamid Karzai.

''We verwachten elf vluchten, maar niets is zeker tot de toestellen ook aan de grond staan'', aldus een zegsvrouw. Sommige hoogwaardigheidsbekleders vliegen met een businessjet, anderen komen aan met een 'gewone' lijndienst.

Politie

De politie heeft de afgelopen dagen het personeel gescreend dat tijdens de top werkzaam zal zijn. Van de in totaal 1500 mensen hebben enkele tientallen de screening niet doorstaan.

Ook heeft de politie de auto's onder de loep genomen waarmee de delegaties naar het World Forum worden vervoerd.

Maandag onderwerpt de politie de hotels waar de delegaties verblijven aan een veiligheidscontrole. "Het controleren van alle veiligheidsplannen is een continue proces'', aldus de voorlichter.

Demonstreren

Vijf organisaties hebben al aangekondigd dat zij dinsdag gaan demonstreren. De kleinere groeperingen kunnen vlak naast het World Forum terecht, op het Stadhoudersplantsoen. De grotere demonstraties wijken uit naar andere plaatsen in de hofstad.

Een voorlichter van de gemeente benadrukte dat Den Haag dinsdag niet 'op slot' gaat. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om demonstranten plaats te bieden dichtbij het conferentiegebouw.

Vluchtelingen

Het Anti Imperialisme Platform liet maandag weten dat zij een plaatsje op het Malieveld toegewezen hebben gekregen. Op een steenworp afstand demonsteert dinsdag een groep Afghaanse vluchtelingen; zij staan op het Spuiplein, vlak naast het Haagse Stadhuis.

Voorbereiding Afghanistan-top