UTRECHT - Bussen die niet op tijd rijden en de controles van vervoersbewijzen zijn de voornaamste aanleidingen voor agressie tegen buschauffeurs.

Dat concludeert vakbond FNV Bondgenoten naar aanleiding van een inventarisatie onder buschauffeurs in de periode van 6 tot en met 17 maart, waarvan de resultaten maandag naar buiten zijn gebracht.

De bond kreeg in die periode bijna driehonderd meldingen binnen via de website, e-mail of telefonisch.

Geweld

De chauffeurs hebben te maken met schelden, spugen en fysiek geweld tijdens hun werk. De hulp en opvang die zij krijgen vanuit de werkgever, ervaren ze als ''gebrekkig''.

Zo werken de noodknoppen niet altijd of was de verkeersleiding niet te bereiken ten tijde van een incident. ''Ook de politie was vaak slecht bereikbaar of reageerde niet snel genoeg'', aldus Bondgenoten.

Incidenten

De busbedrijven wordt verweten dat zij de mishandeling van chauffeurs af blijven doen als incidenten en een maatschappelijk probleem. ''Ze weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van hun werknemers, de chauffeurs'', stelt de vakbond.

Volgens de chauffeurs zou het beter gaan op de bussen als de dienstregeling realistischer zou zijn, zodat bussen minder vaak te laat komen. ''En er moet veel meer toezicht en controle komen op de bussen.'' Eenheid in tarieven en kaartsoorten zou ook schelen.

De meeste meldingen kwamen uit de provincie Noord-Brabant (24,6 procent), gevolgd door Noord-Holland en Gelderland.

Overvallen

Maandagochtend werd in Apeldoorn nog een chauffeur overvallen. De overvaller stond bij een bushalte, stapte in en gaf de chauffeur een klap op zijn hoofd. Hij vluchtte daarna weg met diens tas.

Zondag werd er in Oldenzaal een 42-jarige buschauffeur mishandeld. Hij kreeg een klap in zijn gezicht van een 42-jarige Enschedeër. Deze had even daarvoor een tas in de bus laten liggen. Toen de buschauffeur via een geopend raampje de tas overhandigde, kreeg hij als 'dank' een klap in het gezicht. De man werd korte tijd later aangehouden.