ABIDJAN/NAIROBI - Meer dan twintig mensen zijn zondag in Abidjan rond een voetbalduel Ivoorkust -Malawi om het leven gekomen toen ze in het gedrang kwamen.

Er vielen zeker 22 doden en meer dan 130 gewonden, maakte het ministerie van Jeugd en Sport in Ivoorkust zondagavond op televisie bekend.

Ivoorkust en Malawi troffen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK voetbal in 2010. Ivoorkust won met 5-0.

Onder het publiek dat het bomvolle Houphouët-Bougnystadion bevolkte, ontstond paniek toen een wand het begaf. De paniek greep snel om zich heen en zorgde voor een dodelijk gedrang onder de talrijke toeschouwers.

Traangas

De politie zou bovendien traangas hebben ingezet om de toeschouwers te kalmeren, berichtten plaatselijke media.

Het voorval was vlak voor de aftrap, toen nog veel fans met toegangskaartjes het stadion in wilden, liet minister van Binnenlandse Zaken Désiré Tagro weten.

Volgens schattingen zouden zo'n 50.000 toeschouwers het duel in het stadion hebben bijgewoond. Deze West-Afrikaanse voetbaltempel heeft officieel een capaciteit van 35.000 toeschouwers.

Drogba

Ivoorkust won overweldigend. Didier Drogba van Chelsea, die na lang blessureleed zijn rentree bij Ivoorkust maakte, nam twee treffers voor zijn rekening.

Het is het zoveelste incident bij voetbalwedstrijden in Afrika. De wereldvoetbalbond FIFA zette rond de Afrikaanse kwalificatieduels voor het WK voetbal in Zuid-Afrika (2010) een veiligheidsprogramma op, waarbij veel stadions werden gecontroleerd.

Het stadion in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, werd veilig bevonden.