WASHINGTON - Het Amerikaanse leger zal de raket die Noord-Korea binnenkort wil lanceren niet uit de lucht schieten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zondag gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

Gates hield echter een slag om de arm. ''Als een raket op Hawaii af lijkt te koersen, zouden we misschien overwegen het projectiel te vernietigen.''

Admiraal Timothy Keating, bevelhebber van de Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan, had eerder gezegd dat de strijdkrachten klaar zijn om de Noord-Koreaanse raket neer te halen zodra het bevel daartoe komt.

Communicatiesatelliet

Het stalinistische land heeft aangekondigd begin volgende maand een raket te zullen lanceren. Volgens het regime in Pyongyang gaat het om een onschuldige communicatiesatelliet, maar inlichtingendiensten in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen dat Noord-Korea een langeafstandsraket wil testen.

Japan heeft al gezegd de raket te zullen neerhalen als die dreigt neer te komen op zijn grondgebied. Noord-Korea liet daarop weten een dergelijke ingreep als een oorlogsdaad te beschouwen.