ROERMOND - Bij een geitenbedrijf in Zuid-Limburg is Q-koorts uitgebroken. Het gaat om een bedrijf met duizend geiten, liet een woordvoerster van de Voedsel en Waren Autoriteit VWA zondag weten.

Zij wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Het bedrijf mag negentig dagen lang geen mest uitrijden. Voor die periode geldt ook een vervoersverbod voor het bedrijf.

Het gaat om het tweede bedrijf in Nederland waar dit jaar een besmetting is vastgesteld. De afgelopen twee jaar brak de Q-koorts op meerdere plaatsen uit en werd ook een onbekend aantal mensen daar ziek van.

Abortus

Q-koorts leidt tot spontane abortus bij schapen en geiten. De bacterie kan lang overleven in stofdeeltjes die met de besmette dieren of de mest in aanraking zijn gekomen. Deze stofdeeltjes kunnen zich bij gunstige weersomstandigheden over grote afstand verspreiden. Het inademen van besmette stofdeeltjes vormt de belangrijkste besmettingsbron voor de mens.

Vaak leidt infectie bij de mens tot griepachtige verschijnselen. Niet zelden ontwikkelt zich een long- of een leverontsteking. Bij chronische infecties kunnen gecompliceerde ziektebeelden ontstaan. Besmettingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een miskraam.