HILVERSUM - De aanwezigheid van Iran op de Afghanistan-top dinsdag in Den Haag is van belang voor stabiliteit in de regio.

De vraag is of Iran zich actiever gaat opstellen om te voorkomen dat vanuit dit land wapens aan de Taliban worden verkocht. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zondag in het tv-programma Buitenhof.

Ook zou de drugshandel ingedamd moeten worden. Verhagen zei dat Iran pas deelname aan de top toezegde toen duidelijk werd dat Nederland gastheer zou zijn.

Sancties

Dat heeft ermee te maken dat de Europese Unie niet alleen sancties oplegt voor het Iraanse kernwapenprogramma, maar ook altijd met het land in gesprek is gebleven.

Verhagen heeft nog niet gehoord wie Iran op de bijeenkomst gaat vertegenwoordigen.

Overleg

Enkele dagen voor de Afghanistan-top in Den Haag is er al overleg geweest tussen Amerikaanse en Iraanse functionarissen. Ze spraken over mogelijkheden het geweld in Afghanistan te beteugelen. Dat heeft The Sunday Times gemeld op gezag van diplomatieke bronnen.

Volgens het Britse dagblad spraken Iraanse en Amerikaanse diplomaten vrijdag met elkaar in Moskou. De functionarissen waren op initiatief van Rusland bij elkaar gekomen. De Amerikaanse delegatie stond onder leiding van Patrick Moon, een hoge Amerikaanse diplomaat voor Zuid- en Centraal-Azië. Iran had onderminister van Buitenlandse Zaken, Mehdi Akhundzadeh, naar Moskou gestuurd. Een Britse gezant trad op als bemiddelaar.

Optimistisch

''Het is voor het eerst in twee jaar dat ik optimistisch ben over Afghanistan'', zei een westerse diplomaat die aanwezig was bij het overleg.

Akhundzadeh zei dat dat zijn land zich vooral zorgen maakt over de productie van drugs in Afghanistan. De Iraanse onderminister stelde dat Iran elke dag 3 ton opium in beslag neemt aan de grenzen met het buurland.

Brussel

De ontmoeting tussen de Amerikaanse en Iraanse functionarissen volgde kort op het eerste officiële contact van Iran en de NAVO in dertig jaar. Een Iraanse diplomaat en een NAVO-functionaris spraken eerder deze maand in Brussel met elkaar over de situatie in Afghanistan.

Iran zou belangstelling hebben getoond voor eventuele samenwerking om de problemen rond het buurland aan te pakken, zoals de opiumproductie en de stroom Afghaanse vluchtelingen naar Iran. De NAVO en Iran hadden officieel geen contact meer na de zogenoemde islamitische revolutie in 1979 in het voormalige Perzië.

De Amerikaanse president Barack Obama zocht anderhalve week geleden in een videoboodschap toenadering tot het Iraanse volk. Zijn voorganger George Bush probeerde Iran zoveel mogelijk te isoleren omdat hij vreesde dat het land in het geheim werkt aan een kernwapen. Een aantijging die Teheran krachtig tegenspreekt.