PYONGYANG/TOKIO - Noord-Korea wil binnenkort een tweede raket lanceren. Het gaat om een raket voor de korte of middellange afstand, die Japan zou kunnen bereiken. Dat meldde de Japanse krant Sankei Shimbun zondag op basis van bronnen binnen de Japanse regering.

Noord-Korea had al aangekondigd dat het begin april een raket zal lanceren. Volgens het regime in Pyongyang gaat het om een onschuldige communicatiesatelliet, maar inlichtingendiensten in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen dat Noord-Korea een langeafstandsraket wil testen. Die zou de Amerikaanse staat Alaska kunnen bereiken.

Marineschepen

Door de geplande lancering zijn de spanningen in Oost-Azië opgelopen. Onder meer de VS hebben marineschepen richting Noord-Korea gestuurd en Japan heeft aangekondigd de Noord-Koreaanse raket uit de lucht te zullen schieten als het dat nodig acht.

Sankei Shimbun meldde ook dat Noord-Korea bij de lancering hulp krijgt van ongeveer vijftien Iraanse raketgeleerden. Zij zouden een brief hebben meegekregen van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, waarin Ahmadinejad het belang van samenwerking tussen de beide landen in de ruimtevaart benadrukt.