WEESP - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zullen ''geen middel onbenut laten'' om de verdachten van de mishandeling van een NS-conducteur maximaal financieel aan te pakken.

Ze zullen zich als benadeelde partij voegen in het strafproces. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf zondag.

Zaterdagavond laat werd een conducteur van het spoorbedrijf door twee mannen mishandeld. De conducteur had in zijn vrije tijd de wedstrijd Nederland-Schotland bezocht en zat uitgedost als oranjesupporter in de trein van Amsterdam naar Amersfoort.

Toen hij een man op het balkon zag staan te plassen, sprak hij hem daarop aan. ''Daarna volgde niet eens een discussie maar werd er gelijk op losgeslagen'', aldus de NS-woordvoerder.

Matpartij

De conducteur verloor tijdens de matpartij even zijn bewustzijn, kwam weer bij en probeerde zich terug te trekken. ''Maar hij kreeg vervolgens een karatetrap.'' Daarna is het slachtoffer een kwartier buiten bewustzijn geweest.

Er is een tand door zijn lip geslagen, zijn sleutelbeen is gebroken en hij heeft een hersenschudding. De conducteur kon na behandeling in het ziekenhuis zondagochtend vroeg naar huis.

Noodrem

Iemand in de trein heeft aan de noodrem getrokken en de trein is iets voorbij Weesp tot stilstand gekomen. De politie heeft in de trein op aanwijzingen van getuigen twee verdachten aangehouden. Een 34-jarige man uit Delfzijl en een 35-jarige man uit Groningen. Zij zijn ingesloten.

Vakbond FNV Bondgenoten zegt ''hevig geschokt'' te zijn over de mishandeling van de conducteur. Bestuurder Roel Berghuis meent dat de trein waarin het incident plaatsvond aangemerkt had moeten worden als risicotrein. ''Treinen met voetbalsupporters erin kennen altijd een groter risico op misdragingen.''

Actie

Bovendien vindt Berghuis dat de overheid nu echt in actie moet komen. ''We hobbelen van de ene naar de andere misdraging.'' Donderdag 19 maart werden in Almere twee NS-medewerkers mishandeld.

Vorige week kwamen de bonden en de NS overeen dat er meer controles en toezicht komen. Ook riepen zij de minister van Binnenlandse Zaken op tweehonderd extra agenten voor de spoorwegpolitie aan te nemen en een taskforce 'verbetering sociale veiligheid in het openbaar vervoer' op te zetten.

Schandalig

Verkeersminister Camiel Eurlings vindt het incident van zaterdag schandalig. In zijn ogen wordt een NS'er gestraft die gewoon zijn verantwoordelijkheid neemt. Na de mishandeling van twee NS-conducteurs op station in Almere zei de minister al niet direct met meer toezicht te komen. Op de oproep van de bonden en NS om meer actie van de overheid heeft hij nog niet gereageerd.