ZEIST - De wereldwijde actie Earth Hour om een uur lang het licht uit te doen, begint ook in Nederland aan te slaan. Zaterdag gingen tussen 20.30 en 21.30 uur in Nederland 500.000 lampen uit.

Dat heeft netbeheerder TenneT berekend. In dat uur was een kleine afname van het energieverbruik te zien, aldus een woordvoerster van de netbeheerder die verantwoordelijk is voor de elektriciteitsvoorziening.

Het Wereld Natuur Fonds was bijzonder blij met dit resultaat. Uitgaande van vijf lampen per huishouden zouden dan honderdduizend huishoudens hebben meegedaan.

Euromast

Ook steden deden mee door publieke gebouwen zaterdagavond niet in het licht te zetten. Amsterdam doofde bijvoorbeeld het licht van de Westertoren en de Magere Brug en Rotterdam zette onder meer de Euromast, de Erasmusbrug en het stadhuis in het donker.

''De actie is hier nu bekender dan in voorgaande jaren'', constateerde een woordvoerster van het WNF. Vorig jaar kwam het in Nederland nog niet echt op gang, maar nu begint het te leven, aldus de zegsvrouw.

Het is de derde maal dat Earth Hour wordt gehouden om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Het begon in 2007 bescheiden in Sydney (Australië). Dit jaar deden wereldwijd 3929 steden in 88 landen mee, aldus het WNF.

Wereldwijd

In de Australische stad gingen onder meer in het operagebouw en bij de brug over de haven de lichten uit.

Ook in China, Singapore, Thailand is gehoor gegeven aan de oproep mee te doen aan Earth Hour. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat in zeker twintig Chinese steden de niet-noodzakelijke verlichting voor de duur van een uur werd gedoofd.

Het donkere uur trekt in de loop van de dag over de wereld. Het is de bedoeling dat onder meer de Akropolis in Athene, het Vaticaan in Rome, de Eiffeltoren in Parijs, het Empire State Building in New York, de Niagara-watervallen op de grens van Canada en de VS en de casino's van Las Vegas zich in het donker hullen.

Earth Hour eindigt in Honolulu, de hoofdstad van Hawaii.

De actie leidde nergens tot problemen in de stroomvoorziening.